RADIOGRAFIA DIGITALA PANORAMICA
Radiografia digitala panoramica/ Ortopantomografia (OPG) ofera o imagine de ansamblu a ambelor arcade si a intregului set de dinti pe un singur film, în cadrul unei singure expuneri cu o doză de radiaţii redusă într-un timp de examinare foarte scurt. Aceasta radiografie este indicata inaintea oricarui tratament stomatologic, astfel incat medicul sa aiba o imagine completa a cazului pe care il trateaza, sa evalueze eventuale leziuni inflamatorii sau dinti neerupti, structura osoasa de sustinere, articulatiile temporo-mandibulare, sa vizualizeze molarii de minte, rapoartele dintilor cu repere anatomice invecinate (nerv alveolar, sinus maxilar) sau posibile fracturi osoase maxilare sau mandibulare.


Acest tip de radiografie capteaza imaginea unor locuri mai greu accesibile, cum ar fi maselele de minte sau articulatiile temporo-mandibulare. Desi pune foarte bine in evidenta fracturile mandibulare si alte afectiuni in aceasta zona, imaginea panoramica nu este eficienta evaluarea densitatii osoase si a cariilor.
Ortopantomografia este indicata in special in cazul copiilor, deoarece reduce considerabil (cu aproximativ 60%) doza de radiatii si modifica geometria imaginii astfel incat mugurii dintilor permanenti in formare sunt vizibili.
BITE-WING EXTRAORAL
Radiografia Bite-Wing extraorala este indicată pentru evidenţierea zonelor laterale utilizându-se o singura expunere pentru toate 4 cadrane, timpul de expunere este foarte mic ( maxim 5 secunde) şi doza de radiaţie este minimă.
RADIOGRAFIA ATM
Radiografia ATM oferă detalii asupra condilului mandibular şi a cavităţii glenoide.
Este utilizată pentru stabilirea diagnosticului în caz de traumatism a discului interradicular, producerea de luxaţii, dislocări sau chiar fracturi la nivelul condilului mandibular.
TELERADIOGRAFIA DE PROFIL
Teleradiografia de profil este cea mai fidela investigatie care ajuta la punerea unui diagnostic de anomalie dento-maxilara.
Teleradiografia de profil este indicata atunci cand se doreste aplicarea unui aparat ortodontic (pentru corectarea pozitiei dintilor) sau corectarea profilului osos si a muscaturii pacientului. Aceasta radiografie evidentiaza raportul dintilor cu maxilarele si a maxilarelor cu oasele craniului pe care medicul ortodont le masoara pentru a putea stabili diagnosticul si planul de tratament.


TELERADIOGRAFIE POSTERO ANTERIOARA
Teleradiografia postero-anterioara digitala este utilizata pentru a oferi indicaţii asupra dezvoltării verticale şi transversale a masivului facial. Da informatii asupra sensului si directiei de dezvoltare a structurilor osoase.
RADIOGRAFIA PENTRU APRECIEREA POTENTIALULUI DE CRESTERE OSOASA
Radiografie pentru aprecierea potentialului de crestere osoasa sau radiografia de carp este folosita in ortodontie pentru a stabili cresterea osoasa. Se realizeaza o expunere la nivelul mainii la bratul cefalomertic al aparatului.